ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Hayvanlardan ne istiyorsunuz?

Diyarbakır Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne geçen yıl getirilen 285'i kanatlı, 15'i memeli 300 yaralı yabani hayvanların büyük bir bölümünde insan kaynakları yaralanmalar olduğu belirlendi. Keyfi bir şekilde yollarda beslenmeye çalışan canlılara araçla hızlı bir şekilde giderek çarpmalar, silahla yaralanma vakaları kanatlı hayvanlarda en dikkat çekenleri oldu.

Yaralanmaların sebeplerin içerisine baktığımızda çoğunlukla insan etkisi çok fazla. Bu yüzden insanlarımıza buradan bir çağrı yapalım; lütfen hayvanların doğalarına ve kendilerine saygı gösterelim, koruyalım. Bu uyarıları dikkat almayanlara ise, "Hayvanlardan ne istiyorsunuz?" demek geliyor içimden.

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından üniversite yerleşkesinde 2020'de kurulan Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çoğunluğu "insan kaynaklı" yaralanan yabani hayvanlar tedavisi büyük bir özenle yapılıyor.

Geçen yıl 285'i kanatlı 15'i memeli 300 yaban hayvanından 103'ü tamamen iyileşerek doğaya salındı. Geride kalan yaban hayvanlarının tedavileri, rehabilitasyonları ve kanatlıların beslenme sistemlerinde önemli yere sahip gagaları ve tırnaklarının bakımı da yapılıyor.

Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Alaettin Kaya, merkezlerine getirilen hayvanların büyük bir bölümünün araç çarpması veya ateşli silahla yaralanma gibi "insan kaynaklı" olduğunu açıkladı.

Kaya'nın şu uyarısı çok önemli:

"Bu hayvanlar bazen bize geç geldiğinde maalesef artık müdahale etme şansımız olmuyor, yaralı kalıyor ve doğaya salamıyoruz. Vatandaşlarımız bu tür hayvanları gördüklerinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüklerinin çağrı merkezi hattı var. Onlara haber verilmesi ve o hayvanların buraya hızlıca getirilmesi önemlidir. Bu hayvanların en büyük problemi habitat tahribatlarıdır, habitatlarında zarar görmeleridir. O bakımdan bunları doğalarında korumak bizim için oldukça önemlidir. Hayvanlar buraya getirildiklerinde eğer iyileştirilebiliyorsa, doğaya salınabiliyorsa salıyoruz. Ama maalesef bazıları buraya geç getirildikleri için kanatları veya ayaklarında problem olduğunda ampute oluyorlar. 2020'nin başından beri gelen bazı hayvanlar var. Biz bunları beslemeye ve rutin bakımlarını yapmaya devam ediyoruz. Özellikle yırtıcılarda gaga ve tırnak bakımlarını yapıyoruz."

Bu hayvanların sorumluluğu da bizde. Çünkü onlar doğada var oldukları sürece birçok zararlı maddeyi temizleme görevi üstleniyor. Bunları vurarak, yok ederek doğayı da kirlettiğimizi unutmayalım...


Yazarın diğer yazıları