ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


IRAK VE KALKINDIRACAK YOL

Cumbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyaretinde terörle mücadele kadar kalkınma yolu projesi de dikkat çekici. Kalkınma Yolu Projesi Hindistan ve Çin'i İrak ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak olan bir ticaret yoludur. Basra Körfezi hinterlandını Türkiye üzerinden Avrupa'ya açacak olan Kalkınma Yolu Projesi yıllardır terörle ve savaşla anılan Irak'ı Türkiye üzerinden Dünya'ya bağlayacak.

Basra Körfezindeki Fav Limandan başlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul'dan geçerek Türkiye sınırına uzanacak demir yolu ve kara yolu hatlarını içeren proje tamanlandığında Çin ile Avrupa arasındaki mesafe kısalacak. Kalkınma Yolu Projesijyle Ümit Burnu'ndan yaklaşık 45, Kızıldeniz'den yaklaşık 35 günde yapılan nakliyeler 25 günlük bir sürede tamamlanabilecek. .

KALKINMA YOLU PROJESİ NEDİR?

-Kalkınma Yolu Projesiyle, Irak Basra'da yapımı devam eden Al-Fav Limanı yaklaşık Bin 200 km uzunluğundaki çift yönlü otoban ve demiryolu ile Türkiye'ye bağlanacak.

-Körfez ülkeleri ve Asya'dan gelen mallar Avrupa'ya taşınacak.

-Al-Fav limanı 2025 yılında kısmen faaliyete geçecek ve 2028 yılında tümüyle tamamlanacak.

-Proje kapsamında Türkiye ile Irak arasında belirlenecek sınır bağlantısı için Ovaköy noktası belirlendi.

-Türkiye demiryolu ağının Irak'ta inşa edilecek yeni hatta bağlanabilmesi için yurtiçinde 133 km'lik ilave bir hat inşaa edilecek.

-Kalkına Yolu Projesinin yaklaşık 17 Milyar Dolara mal olması öngörülüyor.

-Projeyi Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Irak üstleniyor.

PROJE NEDEN ÖNEMLİ?

-Kalkınma Yolu Projesİ tüm bölgenin refah ve istikrarına katkıda bulunacak çok stratejik bir projedir.

-Organize sanayii bölgesi, depolama alanları, aktarma istasyonları gibi aşamaları olan projeye yapılacak yatırım, kısa sürede misliyle geri dönecek.

-Proje, küreselleşen Dünyada ticaret ağlarının iç içe geçmesi nedeniyle uluslararası bağlantı için büyük önem taşıyor.

-Türkiye, Kalkınma Yolu Projesi'ni bölgesel kalkınma ve refaha katkıda bulunacak bir fırsat olarak görüyor.

-Kalkınma Yolu Projesi Türkiye'yi uluslararası ulaşımda ve ticarette tam bir merkez konumuna getirecek.

-Kalkınma Yolu güzergahı tüm bölgede güvenlik ve istikrarı hakim kılacak.

SONUÇ:

Tarih boyunca yol beraberinde medeniyet ve zenginliği getirdi. İpek yolu ve Baharat Yolu tarihteki en somut örneklerdir. Kalkınma Yolu projesi de Hindistan ve Çinden'in başlayarak Körfez ülkelerini içine alacak şekilde Irak üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya kadar uzanacak olan güzergahta, beraberinde zenginlik getirecek. Özellikle Irak'ta Basra'dan başlayarak içine Necef, kerbela, Bağdat ve Musul'u da kapsayacak şekilde güvenlik ortamı sağlayacak. Tarih boyunca üretim,. ticaret yolları, lojistik ve dağıtım merkezi olarak büyük rol üstlenen ülkeler, zenginlikten hep daha fazla pay aldı.

Tıpkı şimdi Türkiye'nin yapmaya çalıştığı gibi.


Yazarın diğer yazıları