ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


“Bizim için dua edin”

Gazzeli küçük kız Türkçe kelimelerle böyle seslendi Türkiye'ye ve bütün dünyaya.

Yıkıntı halindeki hayalet şehir Gazze fonda. Önde 12-13 yaşlarında bir kız. Belki de bir çocuk demek lazım. Çok sözü, çok uyarısı var. Mesela "Biz topraklarımız satmadık!" Bu sözü bir Filistinliden ne zaman duysam isyan edesim gelir. Nasıl bu kadar kör, bu kadar cahil, bu kadar bencil, bu kadar umursamaz olabiliriz, şu günde bu cümleyi insanlara kurdurabiliriz diye. Fakat buna daha sonra döneceğim. Çünkü ben o kız çocuğunun "Bizim için dua edin" cümlesine takılı kaldım.

7 Ekim sonrası hepten pervasızlaşan katliamı belki artık zulmü bitirecek son kertedir diye düşünmek, buna yormak istedik. Ya safız, ya da başka sıfatlarla anılmaya layık. Her neyse. Dünyadan yine de sesler duyuldu. İstisnai olarak yönetimlerden. Ağırlıklı olarak 'İnsanlar'dan. Gösteriler, protestolar. Kimi kişisel, kimi toplumsal. Bazı ünlüler, şarkıcılar, oyuncular İsrail'in yaptığı soykırıma tepki gösterdi. Tepki gösterenlerden bazısı işinden oldu, projelerden, hani nasıl diyelim, bizim memleketteki ifadesi ile 'mahalle'den dışlandı. Kimine ağır geldi, "yanlış anlaşıldım, pardon" diye düzeltti, düzelttirildi. Kimi bu böyledir, dedi, yürüdü gitti.

Boykot tartışmaları yapıldı uzun uzun. İşe yaramazcılarla, bal gibi de yararcılar boykotun kendi pratiklerinden çok karşıtlığı üzerinden yaşadı bir müddet. Sessiz sedasız, istikrarla kararına sahip çıkanlar da var.

Türkiye hukuki sürece müdahil.

ABD başkanlık seçimleri öncesi kararsız ve düzensiz.

Avrupa'nın yönetimleri (çoğunlukla) umursamaz ve ikiyüzlü.

İslam dünyası... Bu ifadenin altını dolduracak somut bir veriye sahip değiliz.

Refah'tan da girdi katiller geçen gün.

Söz manasız, yaş manasız, hüzün manasız geliyor bir yerden sonra. Ba'de harâbi'l-Basra...Basra harap olduktan sonra...

Elle durduramıyorsun, sözü bir yere taşıyamıyorsun, kalpten buğz edeceksin, o da olmuyor gibi tam olarak, başka türlü şeyle meşgul olmaktan.

Ne yapayım ben. Ne yapalım biz. Ne yapacak insan. Kız söyledi bize. Sanki milyarlarca insan içindeki sayılı gerçek insandan biri odur da, bu sözle kendine yardım değil, bize teselli istemektedir;

"Bizim için dua edin"


Yazarın diğer yazıları